Wat is de waarde van een foto?


In een songtekst van Bløf van het nummer Aan/Uit staat het volgende stukje tekst:

Het is een hele dunne lijn
Tussen Hemel en Aarde
Tussen zijn en niet-zijn
En het is moeilijk te begrijpen
Wat de prijs is en wat de waarde

Geïnspireerd door deze tekst vroeg ik van de week op Facebook: Wat is de waarde van een foto voor jou?

Mooie reacties volgden:

Jeroen zei: Als het de juiste is, onbetaalbaar.

Veel mensen zeiden: herinneringen aan momenten. Daarbij werd ook gemeld dat de gevoelens er dan ook weer zijn. Van het moment, van de herinnering, of juist van het verlies.

Ik gaf zelf het antwoord: Het gevoel dat ik beleefde, het moment dat ik er was. De mooie of minder mooie herinnering. De koestering, beleving.

Sjoerd zei: 0,19 cent 😉

Voor mij is het bedrag de prijs van een foto. Niet de waarde.

Maar wat is het verschil dan eigenlijk?

Een prijs is iets dat je betaald voor een dienst of een product. Daar kan een waarde aanhangen. Maar wat is het product dan waard? Een brood kost bij de bakker bijvoorbeeld 2,75 euro per stuk. Dat is de prijs. Maar wat voor waarde heeft het brood? Voor mij dat het lekker van smaak is, daar geniet ik van. En het stilt mijn honger. Best waardevol dus, als je er zo over nadenkt.

Aan een brood kleeft voor mij echter geen emotie (ik weet dat er mensen zijn die dat wellicht wel hebben, maar ik spreek even voor mijzelf).

Een foto daarentegen heeft voor mij altijd emotie in huis. Ik weet wanneer ik hem maakte en onder welke omstandigheden. Of ik zie wat er op staat en dat brengt me terug naar dát moment. Dat kan ook met een natuurfoto zo zijn: dat ik bijvoorbeeld uitgleed en onder de blubber kwam te zitten, of door nét iets te hoog water moest, onvoorzien, en dankzij mijn wandelschoenen toch droge voeten hield. Of dat ik zowat uit mijn jas waaide van de wind.

Maar ook de liefde die ik vast mocht leggen in bijvoorbeeld een trouwreportage. De foto’s zijn door mij gemaakt, en dan zou je zeggen geen waarde voor mij maar voor het bruidspaar. En toch kijk ik met liefde terug op deze foto’s en zijn ze dus voor mij ook van waarde.

Vooral de oudere familie foto’s die ik in mijn bezit heb zijn voor mij van onschatbare waarde.

Op de bijgevoegde foto’s in dit bericht staan mijn overgrootouders (foto van een foto) van mijn moeders kant, die ik zelf nooit bij leven heb gekend. En toch zijn deze foto’s voor mij van hele grote waarde. Door de verhalen die over ze verteld zijn, de liefde die over ze gedeeld is, geven deze foto’s  mij veel waarde. Dat is niet in geld uit te drukken.

Op hun grafsteen staat: Charitas Nunquam Excidit: De liefde vergaat nimmermeer. Dat is voor mij ook zo met deze foto’s. Er hangt emotie in, beleving, herinnering, al is die dan niet direct van mijzelf.

Ik koester de weinige beelden die ik van ze heb.

Zo ontzettend waardevol!

Hartegroet, Gaab

picturesbygaab20100421opa en oma brom 1 picturesbygaab20100421Opa en Oma Brom

 


Een reactie plaatsen