Na een jaar op de plank eindelijk gepostprocessed.. Een koude zonsopkomst op de Posbank, Veluwe


Ik ga van start met een wat technisch verhaal… Verschillende belichtingen zijn nodig om het dynamisch bereik (of het gebrek daaraan van de camera) te vergroten.

In Nederlands: ons oog registreert donker en licht en alles wat daar tussen zit op een andere manier dan mijn camera aankan. Dat betekent dat de camera op 1 foto een onderdeel te donker maakt of de lucht compleet kan overbelichten, omdat de camera geen betere balans kan vinden.

Met tegenlicht komt zo’n situatie regelmatig voor. De camera registreert veel licht, en zal een korte sluitertijd adviseren. Er is tenslotte veel licht. De voorgrond zal donker zijn, de lucht matig tot uitgebeten.

Als ik de voorgrond beter in beeld wil, dan zou ik mijn sluitertijd moeten vergroten (langer). De voorgrond heeft immers meer licht nodig om juist weergegeven te worden ipv zwart. Op het moment dat ik hiervoor kies, wordt mijn lucht overbelicht, finaal uitgebeten dus.

Op dat moment is het onmogelijk om in 1 beeld weer te geven wat mijn ogen zien, het dynamisch bereik van de camera is niet groot genoeg.

Om dit te omzeilen heb ik meerdere opnames gemaakt. 3 stuks wel te verstaan. Een onderbelichte opname, een normale opname en een overbelichte opname.

De onderbelichte opname zorgt voor detail in de lucht, de normale opname voor detail in de midden gebieden, de overbelichte opname voor detail in de voorgrond.

Het samenvoegen van deze 3 bestanden zorgt voor detail overal.. de lucht, het middengebied en de voorgrond. Dit heet HDR. (High Dynamic Range)

Lang heb ik gezocht naar een fijne manier om deze samenvoeging goed en naar mijn zin te laten zijn.

Deze zoektocht heeft even geduurd, maar ik heb ‘m gevonden! Hierdoor hebben de foto’s die ik voor deze HDR gebruikt heb, een jaar lang op de plank gelegen.

Nu kan ik zeggen dat het resultaat naar mijn zin is.

De foto’s zijn gemaakt op een zeer koude oktobermorgen, om half acht op de Posbank, Veluwe. Ik was er samen met Richard.

Gevroren had het, er zat veel kou in de lucht. Dit zorgde voor prachtige kleuren op de paarse hei.

Mijn tenen vroren er zowat af, en loslopende paarden versperden soms onze weg, of stapten bijna op een cameratas.

Achter je kijken is soms niet onverstandig als je druk bezig bent ;).

Graag hoor ik wat jullie ervan vinden!

UPDATE: Nog een foto van dezelfde ochtend toegevoegd.

Gr. Gaab

 

 


Comments (14)

 1. Mo

  “Graag hoor ik wat jullie ervan vinden!”

  Absoluut een jaar wachten waard! Wat een machtig mooi moment heb je dmv HDR kunnen vastleggen … het is haast een sprookje ….. 🙂

  Beantwoorden
 2. Mo

  De tweede is minstens zo sprookjesachtig 🙂 En vroeg opstaan loont … zekers, maar ik kan mezelf er nog steeds niet toe zetten … ik denk dat ik eerder een hele late foto zou kunnen maken door op het ochtend gloren te wachten en dan mijn bedje in te duiken 😉

  Beantwoorden
 3. Sandra

  De bovenste is prachtig, maar lijkt naar mijn smaak te veel op schilderij.
  De onderste, met pad, vind ikzelf veel mooier, prachtige foto weer !

  Beantwoorden