Zelfliefde


Het Spiritualisme draagt 7 principes uit. Nummer 6 van deze principes is het volgende:

Compensatie en rekenschap in het hiernamaals voor alle goede en slechte daden op Aarde begaan;
Wat je zaait, zul je oogsten. Je kunt niet wreed en wraakzuchtig tegenover anderen zijn en in ruil hiervoor liefde en populariteit verwachten. Persoonlijke verantwoordelijkheid vraagt je om niet aan anderen te doen wat je zelf niet wilt dat anderen doen met jou. Behandel anderen zoals je zelf graag behandeld wilt worden.

(bron: http://www.spiritualistchurch.nl)

PERSOONLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VRAAGT JE OM NIET AAN ANDEREN TE DOEN WAT JE ZELF NIET WILT DAT ANDEREN DOEN MET JOU. IK VIND HET EEN PRACHTIG PRINCIPE. MAAR IN HET GEVAL VAN ZELFLIEFDE KUNNEN WE DAT NOG VERDER OMDRAAIEN: NAAR ONSZELF TOE.

Vaak zijn we het hardst tegen onszelf, van binnen. Ik ben te dun, ik ben te dik, ik ben het niet waard, ik kan het toch niet, ze vinden mij toch niet aardig, ik kan toch niks betekenen voor de ander, ik heb niet voldoende kennis, wat weet ik nou enzovoort.

Zelfliefde is toch een lastig aspect gebleken. Een negatief zelfbeeld, daar weet ik alles van. Ik was geen haar beter ‘vroeger.’ Kwetsend naar mijzelf. Naar mijn lijf. Waarom deed het niet wat ik wilde. Wat anderen wel konden, wat ‘normaal’ was. Waarom was het ‘groter’ dan anderen. Ik wilde zo graag in de maatschappij passen, dat ik mijn frustraties opkropte en weg at. Weinig zelfliefde voor mij.

Totdat ik een hand aangereikt kreeg. Ik hoorde bijvoorbeeld voor het eerst het lied: “Ik hou van mij” van Harrie Jekkers. Ik luisterde eens goed en was verbaasd… dát kon je toch niet zomaar zeggen van jezelf? Maar het gekke was: egoïstisch was het helemaal niet!

Daar, zo’n 8 jaar geleden, begon ik de verantwoordelijkheid te nemen voor mijzelf. Echt persoonlijk dus. Mijn bewustzijn groeide, stapje voor stapje. Ik leerde liever te zijn voor mijzelf, me niet meer te troosten met eten, maar met helpende gedachten. Ik leerde dat dichter bij mijzelf zijn helemaal niet erg was, maar juist erg fijn. Ik leerde mijzelf respecteren.

Totdat ik in 2014 in aanraking kwam met het Spiritualisme. Het paste me als een handschoen. Ik voelde de intense verbinding in mijzelf groeien. Beetje bij beetje. Als ik mijn verantwoordelijkheid neem voor mijn gedachten, voor mijn keuzes, voor mijn stappen die ik zet, blijf voelen of ik me goed voel door een gedachte, vergroot ik mijn bewustzijn. Iedere keer maak ik een bewuste keuze. Het lijkt onmogelijk, maar het kan echt: al je gedachten zijn te sturen. Je hoeft ze niet ‘zomaar’  achterna te rennen.

Wij zijn gewend om te reageren op de omstandigheden die je om je heen ziet. Maar als je je gedachten van te voren stuurt, omdat het enige doel dat je hebt is om je goed te voelen… tjonge, dan gaat er een wereld voor je open! Een beter GPS systeem bestaat er niet! De zelfliefde stroomt vanuit de bron. Of God, of Al Wat Is, hoe je het ook noemen wilt.

Zodra ik me slechter begin te voelen, dan weet ik dat ik de keuze heb, en omdat ik persoonlijk verantwoordelijk ben voor mijn eigen ‘gut-feeling’ kies ik er op dat moment voor om bewust andere gedachten te kiezen, en zo stapje voor stapje weg te komen bij het mindere gevoel. Dat duurt soms 5 minuten, soms een dag, maar soms ook wat langer. Uiteindelijk lukt het me toch elke keer weer om niet in een mineur terecht te komen.

IK HEB GELEERD DAT ZELFLIEFDE HET MOOISTE IS WAT JE JEZELF KUNT SCHENKEN. ALS JIJ OVERLOOPT VAN EEN GOED GEVOEL, DAN IS HET ZO HEERLIJK OM AARDIG TE ZIJN. ZO HEERLIJK OM EEN ANDER EEN HAND TOE REIKEN EN JE GOEDE GEVOEL TE DELEN. ZO HEERLIJK OM TE GENIETEN VAN DE ZON, VAN DE KLEINE DINGEN OP JE DAG, DIE DAN IN OVERVLOED NAAR JE TOEKOMEN.

Ik hou van mij, want ik ben te vertrouwen
Ik hou van mij, van mij kan ik op aan
Ik hou van mij, op mij kan ik tenminste bouwen
Ik hou van mij en ik laat mij nooit meer gaan!

Ik blijf bij mij, en niet voor even
Ik blijf bij mij, voor eeuwig en altijd
ben zelfs bereid mijn leven voor mezelf te geven
ik blijf bij mij, totdat de dood mij scheidt! ( Songtekst Ik hou van mij Harrie Jekkers)

Overlopend van zelfliefde heb je veel te bieden. Het is echter wel zaak om je weg naar jezelf goed te onderhouden. Goed te plaveien en dagelijks aandacht aan te schenken. Als je de weg laat verslechteren en er gaten ontstaan, wordt het een ‘ bumpy-ride’. Je gevoel is je wegwijzer. Als je je goed voelt, ben je in lijn met de bron. Alignment vind ik een prachtig Engels woord ervoor. Als je je minder goed voelt, ben je niet meer in lijn. Het is dan zaak dat je gedachten vindt die je een beter gevoel geven. Het liefst zo algemeen mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld zijn: Tjonge, wat schijnt de zon prachtig vandaag. Of: Ik voel me nu iets minder goed, maar ik werk er bewust aan om hier weg te komen en dat gaat me lukken.

In het geval van het 6e principe van het spiritualisme ben ik dus van mening dat je persoonlijk verantwoordelijk bent voor hoe je met een ander omgaat, maar ook zeker met jezelf. Want eens zelf vervuld, dan pas heb je de ander echt wat te bieden. Behandel jezelf zoals je ook een ander met liefde zou behandelen. Ook jij bent het waard!

Want houden van een ander,
dat heb jij alleen maar nodig
omdat je niet genoeg kan houden van jezelf
Hou van jou joh, maak de ander overbodig,
want ware liefde, geloof me, begint áltijd
bij jezelf

want ik hou van jou is niet de sleutel tot de ander
maar ik hou van mij, al klinkt het bot en slecht
want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars
als ie ik hou van jou tegen een ander zegt (Songtekst Ik hou van mij Harrie Jekkers)

Liefs,

Gaab x